بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز، با تحت پوشش داشتن جمعیتی بالغ بر ۸۳ هزار نفر، پس از تهران، در جایگاه دومین مجموعه بزرگ بهداشت و درمان صنعت نفت ایستاده و توانسته است کارنامه درخشانی در ارائه بهترین خدمات از خود باقی بگذارد و مرهمی بر درمان کارکنان شاغل و بازنشسته این صنعت و همجواران تأسیسات نفتی شود؛ موضوعی که بهرام دهقان رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز در گفتوگو با خبرنگار مشعل، بر آن صحه گذاشت و گفت: ۵ بیمارستان صنعت نفت در استان خوزستان قرار دارد که بیمارستان نفت اهواز بهعنوان مادر و مرجع عمل کرده و تمامی ارجاعات اورژانسی سایر بیمارستانها را پذیرا است تا آنجا که در سال ۱۴۰۳، بیش از ۵ هزار مورد اورژانسی به این بیمارستان ارجاع شده بود.
بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز، در کنار بیمارستان بزرگ نفت اهواز، ۸ مرکز سلامت خانواده در شهر اهواز و ۱۸ درمانگاه عملیاتی در مناطق نفتخیز جنوب دارد؛ اما تمام کارکنان صنعت نفت، بهداشت و درمان اهواز را با بیمارستان بزرگ نفت این منطقه میشناسند که در فروردینماه سال ۱۳۷۹ با ظرفیت ۳۵۰ تختخواب، ۱۶ تخت آیسییو و زیربنای ۴۴ هزار مترمربع مشتمل بر بخشها و قسمتهای اورژانس و OPD ، بخشهای مختلف بستری (داخلی، جراحی،ccu ،Icu ، زنان و زایمان و...)، رادیولوژی، توانبخشی (فیزیوتراپی، کاردرمانی و گفتاردرمانی) کلینیکهای تخصصی، داروخانه تخصصی، داروخانه عمومی و تخصصی، اتاق عمل بزرگ، حوادث و دیالیز افتتاح شد. بخش اورژانس این بیمارستان هم دارای ۲۰ تخت و اتاقهای ایزوله استاندارد است همچنین یک اورژانس خاکستری و تنفسی برای بیماریهای نوظهور هم در این بیمارستان دایر است.
بیمارستانی که در دوران مختلف، خدمات درمانی گوناگونی را به کارکنان صنعت نفت، خانوادههای آنها و بومیان منطقه ارائه کرده و همیشه کمکحال سایر بیمارستانهای نفت استان خوزستان بوده است. به همین بهانه، خبرنگار مشعل در سفر میدانی به شهر اهواز، ضمن بازدید از بخشهای مختلف این بیمارستان، به گفتوگو با بهرام دهقان رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز و شیرین چنگیزی مدیر خدمات پرستاری و مامایی بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز بنشیند.
کسب رتبه دوم در میزان جمعیت تحت پوشش
رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز در این گفتوگو با اشاره به اینکه بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز یکی از مناطق ۱۶ گانه سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت است؛ اما باتوجهبه میزان جمعیت تحت پوشش که بالغ بر ۸۳ هزار نفر را شامل میشود، بعد از تهران، در رده دوم قرار دارد، گفت: سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، دارای ۱۰ بیمارستان است که ۸ بیمارستان در منطقه جنوب و جنوب غرب کشور قرار دارد و از این تعداد، ۵ بیمارستان در منطقه خوزستان و اهواز مستقر است که بیمارستان نفت اهواز، بهعنوان مرکز در رأس قرار دارد و پذیرای ارجاعات و اعزامهای اورژانسی سایر مراکز درمانی استان است.
پوشش ۱۰۰ درصدی درمان غیرمستقیم
دهقان یادآور شد: در حوزه درمان مستقیم، بهغیراز بیمارستان نفت اهواز، ۸ مرکز سلامت خانواده و ۱۸ مرکز سلامت کار و درمانگاه و پزشکیاری عملیاتی داخل فنس هم داریم. ضمن اینکه یک مرکز پیش بیمارستانی و اورژانس هوایی هم در فرودگاه مستقر است که برد پروازی بالگرد اورژانس، بهصورت ۲۴ ساعته همه مناطق استان را پوشش میدهد.
وی افزود: در حوزه درمان غیرمستقیم یعنی ارجاعات و درمانهای خارج از نفت، هم میتوان گفت که پیش از این ۴۷ مرکز طرف قرارداد داشتیم؛ اما در حال حاضر با ۱۰۰ مرکز درمانی قرارداد داریم که در حال حاضر تقریباً با همه بیمارستانهای سطح شهر اهواز قرارداد منعقد شده است. یادآور میشوم که تا دو سال پیش، پوشش درمانی ۷ شهرستان مانند ایذه، باغ ملک، دزفول، اندیمشک، شوشتر، هفت گل و رامهرمز هم بر عهده بیمارستان اهواز بود که اخیراً به دلیل توسعه صنعت نفت در مناطقی همچون دشت آزادگان شمالی و جنوبی، در شهرستانهای کارون، سوسنگرد، هویزه و شوش دانیال هم مراکز طرف قرارداد داریم.
رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز درباره معاینات دورهای طب صنعتی هم خاطرنشان کرد: سه مرکز طب صنعتی هم در ستاد مناطق نفتخیز، مرکز کارون و شرکت بهرهبرداری مارون داریم که وظیفه معاینات دوره ای و بدو استخدام همکاران را بر عهده دارند. علاوه بر این مرکز بهداشت و طب صنعتی هم وظیفه نظارتهای بهداشتی در حوزه بهداشت محیط و مواد غذایی در سطح شرکتهای نفتی منطقه را بر عهده دارد.
دهقان یادآور شد: برای بیماریهای نوظهور هم یک اورژانس تحت عنوان اورژانس خاکستری و تنفسی خارج از محیط بیمارستان احداث شده است که فرایند رسیدگی به شکل سرپایی، تزریقات و بستری موقت در همین اورژانس انجام میشود و دیگر نیازی نیست سایر بخشهای بیمارستان درگیر آلودگی شوند.
افزایش موج مراجعات به بهداشت و درمان نفت اهواز
دهقان با اشاره به افزایش میزان مراجعات به بهداشت و درمان اهواز بخصوص در یک سال اخیر، تصریح کرد: ضریب اشغال تخت در سال ۱۳۹۹، نزدیک به ۳۷ درصد بوده که در ۱۴۰۳ به ۷۴ درصد رسیده است؛ یعنی بیش از دوبرابر افزایش را شاهد هستیم که دلیل عمده آن، افزایش جمعیت تحت پوشش به دلیل جذب های اخیر و زیرساختهای درمانی نامناسب در استان خوزستان، افزایش هزینههای درمان و دارو است که باعث شده است همکارانی که از بیمارستانهای بیرون استفاده میکردند به بیمارستان نفت بازگردند. وی خاطرنشان کرد: در سال گذشته، در اعتبارسنجی وزارت بهداشت، بیمارستان نفت اهواز برای نخستینبار در بین تمامی بیمارستانهای خصوصی، خیریه و دانشگاهی استان خوزستان، بالاترین درجه ارزشیابی یعنی یک برتر را دریافت کرد که همین امر هم دلیل خوبی برای افزایش میزان مراجعات شده است.
مراجعه ۱۸ هزار نفر به آزمایشگاه در هر ماه
دهقان درباره فعالیت آزمایشگاه بیمارستان نفت اهواز هم توضیح داد: آزمایشگاه از بخشهای فعال و پویایی است که روزانه، ۶۰۰ بیمار را پذیرش میکند و بهصورت میانگین هر ماه، ۱۸ هزار نفر به این بخش از بیمارستان جهت انجام آزمایش مراجعه میکنند. در آزمایشگاه سیتولوژی که عمدتاً برای غربالگری سرطان، ناهنجاریهای جنینی، آزمایش پاپاسمیر، تشخیص ارگانیسمهای عفونی در ادرار کاربرد دارد و آزمایشگاه پاتولوژی هم که به تشخیص و مطالعه بیماریهای عفونی و سرطانی میپردازد، ماهانه در مجموع ۷۰۰ بیمار مورد ارزیابی قرار میگیرند.
به گفته وی، تمامی تستهای تخصصی در این آزمایشگاه با دستگاههای پیشرفته انجام میشود که در سه سال اخیر، اقداماتی از جمله نصب و راهاندازی برنامه کنترل کیفی داخلی تریتا که برنامه جامع تضمین کیفیت است بر روی تمامی سیستمهای آزمایشگاه، صورتگرفته است.
رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز تصریح کرد: عضویت در انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی EQAP، شرکت در برنامههای بازآموزی این انجمن، فعالکردن روزهای پنجشنبه جهت انجام تمامی تستهای تخصصی و همچنین فعالکردن زمان نمونهگیری و پذیرش آزمایشگاه قبل از ساعت ۷ صبح به دلیل ازدیاد جمعیت و بالابردن رضایتمندی بیماران، تشکیل کمیته کنترل کیفی اعتباربخشی داخلی در آزمایشگاه برای ارتقای کیفیت کار از دیگر اقداماتی است که در یک سال اخیر در آزمایشگاه تخصصی بیمارستان نفت اهواز صورتگرفته و میگیرد. ضمن اینکه آزمایشگاههای طرف قرارداد با صنعت نفت هم بهصورت مستمر مورد ارزیابی قرار میگیرند.
وی یادآور شد: راهاندازی برنامه کنترل کیفی خارجی راندوکس یکی از مهمترین گامهایی است که در بهمنماه سال گذشته اجرا شد که میتواند علاوه بر مقایسه نتایج بین آزمایشگاهی و تعیین وضعیت آزمایشگاه در یک گروه، بهمثابه یک هشدار اولیه برای شناسایی مشکلات سیستمی آزمایشگاه عمل نماید و در این راستا شواهد عینی از کیفیت آزمایشگاهها و نیز محدودههایی که نیاز به بهبود دارند را تعیین نموده و همچنین نیازهای آموزشی کارکنان را مشخص نماید.
۵۰ درصد کارکنان بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز بانوان هستند
دهقان در بخشی دیگر از این گفتوگو، مجموع کارکنان بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز را حدود یک هزار و ۶۰۰ نفر اعلام کرد و گفت: حدود ۵۰ درصد این کارکنان بانوان هستند و بیش از ۹۵ درصد مسئولیتهای واحد پرستاری بر عهده بانوان قرار دارد چرا که شایستهسالاری را جایگزین توجه به جنسیت افراد کردهایم. ضمن اینکه ۶۲ پزشک متخصص و فوقتخصص خانم در مراکز درمانی بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز فعالیت دارند.
رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز تصریح کرد: جهت رعایت طرح انطباق کادر درمان و مراجعین و همچنین به جهت حفظ آرامش و حریم بانوانی که برای دریافت خدمات درمانی به بیمارستان نفت مراجعه مینماید در این مرکز درمانی متخصص زنان و زایمان و متخصص رادیولوژی و سونوگرافی بهصورت مقیم حضور دارند.
تکریم بیمار و داشتن بصیرت حرفهای، اولویت پرستاران نفتی
شیرین چنگیزی مدیر خدمات پرستاری و مامایی بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز که پیش از این سالیان متمادی در بخشهای post ccu ، Icu ، اورژانس، سوپروایزری مشغول به خدمت بوده و ۷ سال نیز مسئول بخش Icu بیمارستان بزرگ نفت بوده است و حالا با ۲۷ سال سابقه کار، کوهی از تجربه را بر دوش میکشد هم در گفتوگو با خبرنگار مشعل از تجربههایی بهسختی دوران بحران کرونا گفت که به گفته وی، تمام تلاش خود را بکار برده تا بهترین خدمات را ارائه دهد.
چنگیزی یادآور میشود: بیمارستان بزرگ نفت اهواز در دوران کرونا خیلی خوب درخشید و در مدت سه سال، کاری کردیم که شاید تصورش در کشور سخت بود مثلاً ۳۰۰ درصد افزایش تخت ایسییو داشتیم که ده تا تخت ایسییو را به چهل تخت رساندیم. در آن بحران، همه نفرات حاضر در بخشهای کووید و بخشهای مرتبط بهصورت داوطلبانه حضور داشتند و همه تلاش خود را در خدمترسانی به بیماران انجام دادیم. کلاسهای آموزشی برای تقویت نیروها دایر کردیم حتی در مسجد و کتابخانه تخت زدیم تا آنجا که امید مناطق نفتخیز و مردم سطح شهر به این بیمارستان چندین برابر شد.
وی افزود: تمام تلاش بر این است که مأموریت اصلی بهداشت و درمان را به نحو احسنت و ایمن انجام دهیم تا در قضاوت بیماران ، ارباب رجوع و در نهایت قضاوت وزارت بهداشت و درمان ( اعتبارسنجی ) ، بهترین باشیم. این روند همچنان ادامه دارد و بنا را بر این گذاشتهایم که نیروهای ما با دانش مبتنی بر شواهد انجام وظیفه نمایند ؛ یعنی طبق جدیدترین و معتبرترین شواهد علمی کار انجام شود. در خصوص طرح تکریم و تلاش در جهت ایجاد ارتباط موثر و ارتقا برقراری مهارتهای ارتباطی با بیمار و همراهان نیز تلاشهای زیادی انجام شده است تا علاوه بر درک درست بیمار، در موارد حساس تصمیمگیری بهموقع انجام شود.
مدیر خدمات پرستاری و مامایی بیمارستان نفت اهواز، به نقش وزین و گسترده گی ارائه خدمات در بهداشت و درمان نفت اهواز اشاره کردند که علاوه بر 22 بخش بستری تخصصی و فوق تخصصی به فعالیت 33 کلینیک های تخصصی و فوق تخصصی با مرجعات روزانه بیش از 2000 نفر مراجعه کننده به کلینیک ها و همچنین ، فعالیت 8 درمانگاه و سلامت خانواده در سطح شهر و فعالیت گسترده 19 درمانگاه های عملیاتی اشاره کردند.
کارکنان زن متاهل در وزارت نفت متاهل محسوب شوند وملغی شدن قانون مجرد بودن زن متاهل در نفت وبرخورداری از مزایای مربوطه
پرداخت حق اولاد و عائلهمندی به زنان شاغل رسمی، لحاظ نمودن امتیاز تعداد فرزندان برای منازل سازمانی، ، تعدیل در دریافت مالیات از حقوق از جمله مطالبات بانوان شاغل در بیمارستان نفت بود که از سوی چنگیزی عنوان شد.
اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری ، گاهی موثر در جهت بهبود کیفیت خدمات سلامت
چنگیزی بر لزوم اجرایی شدن قانون تعرفه گذاری و قانون ارتقا بهره وری در نفت تاکید داشتند که انشاالله اجرایی شدن این قانون ،گامی حیاتی در جهت تحقق عدالت در نظام سلامت و حمایت از پرستاران است .
اجرای صحیح این قانون از یک سو به حفظ و ارتقا کیفیت خدمات پرستاری و از سوی دیگر ، افزایش کیفیت خدمات سلامت و افزایش رضایت مندی بیماران و کارکنان را به همراه خواهد داشت .
در پایان چنگیزی ضمن تشکر از تلاش های شبانه روزی و بی شائبه واحد پرستاری خواهان رفع مشکل کمبود نیروی پرستاری شد و خاطر نشان کرد که یکی از چالش های عمده در حوزه خدمات پرستاری کاهش تعداد پرستاران فعال است که ناشی از خروج نیروها ، بخصوص بازنشستگی پرستاران با تجربه میباشد .
در حال حاضر به دلیل عدم جذب نیروی جدید به ویژه پس از بازنشستگی پرستاران، این خلا به تدریج باعث کاهش شدید نیروی انسانی متخصص و به تبع آن ، کاهش کیفیت خدمات مراقبتی میشود .
چنگیزی ضمن تشکر از تلاشهای بی وقفه و حمایت ارزشمند مسئولین ارشد و بالادست احساس امیدواری کرد که با رفع مشکل کمبود نیروی انسانی ، پرستاران صنعت نفت پتانسیل آن را دارند که همواره به عنوان الگو و جز بهترینها باشند .