به منظور افزایش آگاهی عمومی در مورد کمکاری تیروئید، اهمیت تشخیص به موقع و درمان مناسب آن و همچنین ترویج تحقیقات و آموزشهای مربوط کنترل این بیماری، 4 الی 10 دیماه به عنوان هفته اطلاعرسانی کمکاری تیروئید نامگذاری شده است.
به منظور افزایش آگاهی عمومی در مورد کمکاری تیروئید، اهمیت تشخیص به موقع و درمان مناسب آن و همچنین ترویج تحقیقات و آموزشهای مربوط کنترل این بیماری، 4 الی ۱0 دیماه به عنوان هفته اطلاعرسانی کمکاری تیروئید نامگذاری شده است.
به گزارش پایگاه روابط عمومی بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران؛ تیروئید یکی از مهمترین غدد بدن است که هورمونهای مهم و حیاتی را تولید میکند و افزایش یا کاهش تولید این هورمونها مشکلاتی را به همراه دارد، از همینرو افراد باید با مشاهده علائم، به پزشک متخصص مراجعه کنند.
غده تیروئید جلوی گردن و اطراف نای قرار دارد، شکل این غده شبیه به پروانه است که بدن آن در وسط و بالهای آن به اطراف گسترش یافته است، تیروئید یکی از غدههای مهم بدن است که وظیفه کنترل متابولیسمها را بر عهده دارد و در فرایند متابولیسم، مواد غذایی وارد شده به بدن تبدیل به انرژی میشوند.
انرژی حاصل از متابولیسم، برای عملکرد صحیح بدن لازم است، بهطوری که تأمین انرژی تمام سیستمهای بدن را انجام میدهد تا اندامهای بدن وظایف خود را بهدرستی انجام دهند، این دو هورمون به وسیله تیروئید تولید میشوند و میزان انرژی دریافتی سلولهای بدن را تنظیم میکنند، اگر تیروئید عملکرد صحیحی داشته باشد و بین هورمونها تعادل برقرار باشد، متابولیسم بدن بهدرستی کار میکند.
کنترل عملکرد تیروئید در جریان خون به وسیله غده هیپوفیز واقع در مرکز جمجمه، که زیر مغز قرار دارد، انجام میشود و اگر میزان این هورمون از سطح مورد نیاز بالاتر یا پایینتر برود، غده هیپوفیز مقدار آن را تنظیم میکند، در این زمان هورمون تنظیمکننده تیروئید که TSH، نام دارد به تیروئید ارسال میشود و پیامهایی برای تنظیم میزان مورد نیاز آن را مخابره میکند تا تعادل و حالت طبیعی بدن را بازگرداند.
علائم کمکاری تیروئید
کمکاری تیروئید شرایطی است که غده تیروئید قادر به تولید هورمون تیروئید کافی نیست و از آنجا که هدف اصلی هورمون تیروئید تنظیم متابولیسم بدن است، مبتلایان به این بیماری علائم مرتبط با کم شدن متابولیسم بدن را دارند؛ از جمله علائم کمکاری تیروئید میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
خستگی، ضعف، افزایش وزن یا افزایش مشکل در کاهش وزن، موهای درشت و خشک، پوستهای خشک و زبر و خشن، ریزش مو، نداشتن تحمل سرما، گرفتگی عضلات و درد مکرر عضلات، یبوست، افسردگی، تحریکپذیری، کم شدن حافظه، چرخه قاعدگی غیرطبیعی.
علائم پرکاری تیروئید
در این اختلال فعالیت غده تیروئید افزایش پیدا و بیش از حد هورمون تولید میکند و شیوع این اختلال در زنان بیشتر از مردان است. علائم تیروئید پرکار عبارت است از:
عصبی بودن، افزایش تپش قلب، حالت بیقراری، زودرنج شدن، لرزش بدن،افزایش تعریق، بروز مشکلات خواب، نازک شدن پوست، ضعف عضلانی، شکننده شدن مو و ناخن، پف زیر چشم، علائم تیروئید در کودکان
کمکاری تیروئید بین زنان میانسال شیوع بالایی دارد با این وجود در کودکان نیز دیده میشود، برخی نوزادان بدون داشتن غده تیروئید به دنیا میآیند یا اینکه غده تیروئید آنها درست کار نمیکند، این کودکان هم علائم خاص خود را دارند که از جمله آن میتوان به فتق ناف، گریه خشن و شدید، سختی تنفس، بزرگ بودن و بیرونزدگی زبان، یرقان یا همان زرد شدن سفیدی چشم و زرد شدن پوست اشاره کرد.
بهتدریج با پیشرفت بیماری در نوزادان مبتلا به اختلالات تیروئیدی کودک شیرخوار در فرایند تغذیه با مشکل مواجه و این موضوع سبب میشود تا در روند رشد و تکامل نوزاد اختلال به وجود بیاید، توجه به علائم تیروئید در نوزادان از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا بیتوجهی به این علائم و درمان نکردن اختلال تیروئیدی میتواند منجر به عقبماندگی ذهنی و جسمی نوزاد شود.