دوره آموزشی توانمندسازی کارکنانِ در آستانه بازنشستگی در بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز، به همت واحد آموزش و پژوهش دورهی آموزشی توانمندسازی کارکنانِ در آستانه بازنشستگی در محل سالن جلسات شهدای بیمارستان بزرگ نفت اهواز برگزار شد.
در ابتدا دکتر سعید سعیدی مهر با اشاره به اینکه بسیاری از مشکلاتی که در دوران سالمندی ایجاد میشود اصطلاحا خاموش هستند، گفت: بیماریها و مشکلات جسمی و روحی دورهی سالمندی بسیار آهسته و بطئیآغاز میشوند و باید تلاش کنیم سواد سلامت در سالمندی را بالا ببریم.
وی با اشاره به 4 نکته در سواد سلامت در دوران سالمندی گفت: آشنایی با بیماری های جسمی شایع دوران سالمندی، آشنایی با بیماری های روحی و روانی این دوران مانند فراموشی، اختلالات افسردگی و ... ، استفاده از حمایت های اجتماعی و ارتقاء سطح معنویت 4 نکته مهم در ارتقاء سواد سلامت در سالمندی هستند.
در ادامه دکتر آریان دلپسند پزشک عمومی، در جمع کارکنان شرکت کننده در این دوره آموزشی عنوان کرد: همه ما میدانیم که با افزایش سن مشکلات جسمی هم بیشتر میشوند اما با شناخت مشکلات بعد میانسالی زودتر میتوانید آنها را کنترل کنید.
وی گفت: با افزایش سن روند افزایش وزن هم سرعت میگیرد که علت آن تغییرات متابولیسم بدن است.
وی از دست دادن ماهیچههای بدن را از دیگر تغییرات مهم افزایش سن برشمرد و گفت: با برنامه ورزشی درست و رژیم غذایی مناسب میتوان از تسریع و افزایش روند تحلیل ماهیچهها جلوگیری کرد.
مراقبت از دهان و دندان در دوره سالمندی
رئیس خدمات دندانپزشکی بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز نیز عنوان کرد: بسیاری از عملکردهای بدن به مرور زمان و با افزایش سن کاهش مییابند و این بخش اجتناب ناپذیر روند پیری است.
دکتر نوید جهانبخشزاده بیان کرد: زمانی که سنمان بالا میرود، قطعاً تغییراتی در وضعیت دندانهای ما ایجاد میشود.
وی افزود: با بالا رفتن سن ممکن است چندین مشکل جدی و تغییر در دندانها رخ دهد که البته میتوان با رعایت برخی نکات از بروز این مشکلات پیشگیری کرد.
رئیس خدمات دندانپزشکی بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز ادامه داد: پوسیدگی و ریزش دندانها، بیماریهای لثه و خشکی دهان از مهمترین مشکلات دهان و دندان در دوره سالمندی است.
دکتر جهانبخشزاده در ادامه به تشریح راههای پیشگیری و مقابله با این مسائل پرداخت.
با افزایش سن نیازهای تغذیهای چه تغییری میکنند؟
متخصص تغذیه و رژیمدرمانی گفت: با بالا رفتن سن نیازهای تغذیهای فرد تغییر میکند و به همین دلیل برای افراد در سنین بالاتر مصرف خوراکیهای سالم و رعایت رژیم غذایی صحیح بیشتر اهمیت دارد.
دکتر سیدمحمدحسین موسوی جزایری عنوان کرد: خوشبختانه راههای بسیاری وجود دارد که میتوان به کمک آنها از این کمبودها و تغییرات مرتبط با سن جلوگیری کرد.
وی توضیح داد: به طور مثال مصرف خوراکیهای سرشار از مواد مغذی و مکملهای مناسب میتواند به حفظ سلامتی توام با افزایش سن کمک کند.
این متخصص تغذیه و رژیمدرمانی گفت: در دوره سالمندی، افراد با کمبودهای ویتامین بسیاری مواجه هستند که ضرورت دارد نسبت به این کمبودها آگاه باشند.
دکتر موسوی جزایری همچنین به تشریح نیازهای تغذیهای سالمندان از جمله دریافت درست و کافی لبنیات و مصرف پروتئین کافی پرداخت.
تحلیل عضلات با افزایش سن
متخصص فیزیولوژی ورزشی در این دورهی آموزشی به تشریح تغییرات بافتی، عضلانی و اسکلتی و همچنین روشهای موثر برای جلوگیری از تحلیل عضلات بر اثر افزایش سن پرداخت.
دکتر ﺑﺎﺑﮏ ﺣﻤﯿﺪﯾﺎﻥ خطاب به مشارکت کنندگان گفت: یادتان باشد که فعالیت بدنی باعث بهبود سلامت کلی، کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مزمن و کاهش ضعف شما میشود. این به این معنی است که فعال ماندن به شما کمک میکند طولانیتر و با کیفیتتر، زندگی کنید.
وی گفت: به مرور زمان و با افزایش سن، حجم و قدرت عضلات کاهش مییابد. استحکام عضلات یکی از مهمترین نشانههای بدن سالم است. با تضعیف عضلات، اندامهای داخلی بدن و به ویژه استخوانها آسیب پذیر میشوند.
ﺣﻤﯿﺪﯾﺎﻥ با بیان اینکه معمولا توده عضلانی پس از ۵۰ سالگی کاهش مییابد، گفت: از دستدادن توده عضلات علاوه بر کاهش توانایی و قدرت انجام فعالیتهای روزانه، احتمال شکستگی استخوانها را نیز پس از زمین خوردن افزایش میدهد.
این متخصص فیزیولوژی ورزشی افزود: انجام برخی از انواع فعالیتهای بدنی، مانند تمرینات مقاومتی و تمرینات انعطاف پذیری، میتوانند تغییرات بدنی ناشی از افزایش سن را به تعویق بیندازند.
وی حفظ یا کاهش وزن، کاهش خطرات مریضی و بیماریهای مزمن و تقویت پویایی را از جمله فواید ورزش برای سلامت جسمی سالمندان برشمرد.
گفتنی است راهکارهای تغذیهای برای سالمندان، مصرف مکملها و اثرات ورزش بر سلامت سالمندان از دیگر مباحث مطرح شده در این دوره بود.