سرطان پانکراس (لوزالمعده) یکی از خطرناکترین سرطان ها می باشد که پیش آگاهی ضعیفی هنگام تشخیص دارد. با هدف افزایش آگاهی عمومی و تأکید بر بهبود سبک زندگی در پیشگیری از سرطان پانکراس، هجدهم نوامبر مصادف با 28 آبانماه به عنوان روز جهانی سرطان پانکراس نامگذاری شده است.
به گزارش پایگاه روابط عمومی بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران؛ روز جهانی سرطان لوزالمعده برای اولین بار در سال 2014 توسط ائتلاف جهانی سرطان پانکراس (WPCC) که یک شبکه جهانی از سازمانهایی است که به افزایش آگاهی و مبارزه با سرطان پانکراس اختصاص دارد، راهاندازی شد.
"یک روز اقدام، یک دنیای تفاوت"
موضوع روز جهانی سرطان لوزالمعده 2024 "یک روز اقدام، یک دنیای تفاوت" است که قدرت اقدام جمعی در مبارزه با سرطان پانکراس را برجسته میکند.
پانکراس غدهای است در بخش فوقانی شکم که هم برونریز و هم درونریز است؛ یعنی ترشحات آن هم مستقیما وارد جریان خون میشوند و هم برای هضم پروتئین، چربی و کربوهیدرات، وارد روده میشوند.
غذا به محض ورود به روده کوچک، توسط آنزیمهای ترشح شده از پانکراس و اسید معده، هضم میشوند. آنزیمهای پانکراس با وجود هضم چربی و کربوهیدرات، هیچ آسیبی به پرز و دیواره روده وارد نمیکنند. بخش اعظم هضم چربی، پروتئین و نشاسته، به عهده آنزیمهای ترشح شده از پانکراس است. یکی دیگر از مهمترین وظایف پانکراس، تولید انسولین است که سبب کاهش قند خون و تولید انرژی از آن میشود.
سرطان لوزالمعده یا سرطان پانکراس زمانی رخ میدهد که سلولهای درون غده لوزالمعده که پشت معده قرار دارد، به صورت خارج از کنترلی شروع به تکثیر میکنند و یک توده تشکیل میدهند. این سلولهای سرطانی توانایی حمله به دیگر بخشهای بدن را دارند. سرطان پانکراس به ندرت در سنین پایینتر از ۴۰ سالگی رخ میدهد و بیش از نیمی از موارد آدنوکارسینوم پانکراس افراد بالای ۷۰ سال هستند. عوامل خطر سرطان پانکراس شامل: استعمال دخانیات، مرض چاقی، دیابت و شرایط ژنتیکی خاص و نادر می باشد.
سرطان پانکراس به ندرت در سنین پایینتر از ۴۰ سالگی رخ میدهد و بیش از نیمی از موارد آدنوکارسینوم پانکراس افراد بالای ۷۰ سال هستند. عوامل خطر سرطان پانکراس شامل: استعمال دخانیات، مرض چاقی، دیابت و شرایط ژنتیکی خاص و نادر می باشد.
حقایقی در مورد سرطان لوزالمعده
با توجه به ویژگیها و شیوع سرطان لوزالمعده، نوامبر در برخی کشورها به منظور آگاهی رسانی درباره این بیماری و پیشگیری از آن، ماه اطلاع از علایم سرطان پانکراس نامگذاری شده است.
سرطان لوزالمعده چهارمین سرطان شایع در جهان است و ابتلا به آن همچنان سیر صعودی دارد.
سرطان پانکراس یازدهمین سرطان شایع در مردان و نهمین سرطان تشخیص داده شده در زنان است.
71 درصد از مبتلایان به سرطان پانکراس در اولین سال تشخیص جان خود را از دست می دهند.
در برخی سرطانها مانند سرطان پانکراس، زمانی علائم ابتلا به آن و تغییرات در فرد بروز میکند که تومور به شدت گسترده یا به سایر نقاط بدن پخش شده است و به همین دلیل، بیمار هنگامی به پزشک مراجعه میکند که زمان طلایی درمان از دست رفته است.
سرطان پانکراس در مردان شیوع بیشتری دارد. سیگار، اضافه وزن، دیابت، و سن از مهمترین عوامل بروز این بیماری هستند.
سرطان پانکراس میتواند علائم غیرقابل توضیحی ایجاد کند. دردهای شکمی، از دست دادن اشتها، کاهش وزن بی دلیل، زردی بهمعنی تغییر رنگ و زرد شدن پوست، صلبیه و غشاهای مخاطی، و نیز تهوع از علائمی است که در صورت مشاهده یک یا دو مورد از آنها بهتر است به پزشک مراجعه شود.