نسخه قدیم سال جهش تولید با مشارکت مردم

امروز یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ ۰۵:۱۹

اخبار

مصاحبه با خانم سمیه کرمی کارشناس رادیولوژی بهداشت و درمان صنعت نفت مرکزی و لرستان به مناسبت روز رادیولوژی

رادیولوژیست، پزشک متخصصی است که از تصویربرداری پزشکی مانند اشعه ایکس، سی تی اسکن و MRI و آنژیوگرافی برای تشخیص و درمان بیماری و یا آسیب انسانی استفاده می کند، اما رادیوتکنولوژیست یا کارشناس رادیولوژی کسی است که مستقیماً از بیمار تصویربرداری می کند و تصاویر را برای پزشک جهت تشخیص می فرستد.

8 نوامبر هر سال میلادی مصادف با 17 آبانماه ، سالروز کشف اشعه ایکس توسط فیزیکدان مشهور آلمانی ویلهلم رونتگن که همچنین موفق به دریافت جایزه نوبل نیز شدند. به همین مناسبت مصاحبه ای با سرکار خانم سمیه کرمی کارشناس رادیولوژی بهداشت و درمان صنعت نفت مرکزی و لرستان انجام شده است که در ذیل به آن می پردازیم:

سمیه کرمی هستم، کارشناس رادیولوژی بهداشت و درمان صنعت نفت مرکزی و لرستان که از سال 1383 در این واحد مشغول به کار می باشم.

روز رادیولوژی هر سال در 8 نوامبر یا 17 آبان ماه همزمان با کشف اشعه ایکس می باشد. این گرامیداشت برای اولین بار در سال 2012 بعنوان ابتکار مشترک انجمن رادیولوژی اروپا (ESR) و انجمن رادیولوژی آمریکا (RSNA) کالج رادیولوژی آمریکا معرفی شد. روز جهانی رادیولوژی توسط تقریباً 200 جامعه ملی، فوق تخصصی و حوزه های وابسته در سراسر جهان پذیرفته و جشن گرفته می شود.

جشن روز رادیولوژی بهانه ای برای تقدیر و پاسداشت از خدمات همکاران پرتوکار در مراکز درمانی می باشد. روز جهانی رادیولوژی یک رویداد سالانه است که نقش تصویربرداری پزشکی در مراقبت های بهداشتی مدرن را ارتقاء می دهد و میزان اهمیت رادیولوژی را در تشخیص آسیب و بیماری برای انجام طیف وسیعی از اقدامات پزشکی را مشخص  می کند.

پرتوشناسی یا رادیولوژی و گاهی تصویربرداری تشخیصی، نام یک رشته از تخصص های پزشکی است که از پرتو ایکس و دیگر اقسام امواج و پرتوها برای تشخیص و درمان بیماری و حالات غیر طبیعی کمک می گیرد. در تمام این ها، هدف تشخیص بیماری و یا حالات غیر طبیعی بدن به کمک روش های پیشرفته تصویربرداری است.

رادیولوژیست، پزشک متخصصی است که از تصویربرداری پزشکی مانند اشعه ایکس، سی تی اسکن و MRI و آنژیوگرافی برای تشخیص و درمان بیماری و یا آسیب انسانی استفاده می کند، اما رادیوتکنولوژیست یا کارشناس رادیولوژی کسی است که مستقیماً از بیمار تصویربرداری می کند و تصاویر را برای پزشک جهت تشخیص می فرستد. وی به بیمار طبق روش های استاندارد جهانی و دوز مشخص برای گرفتن تصاویر درخواستی را تهیه و ارسال می کند. این افراد همچنین از بیماران حمایت روحی و جسمی نیز انجام داده و به انان کمک می کنند تا برای انجام آزمایش خود آماده شوند.

یکی از نقش های اساسی آن این است که شک و تردید بیماران را برطرف نموده و به سوالات مربوط پاسخ دهند.

تصویربرداری روش های مختلفی دارد:

رادیوگرافی (X-RAY)

اولترا سونوگرافی (سونوگرافی)

توموگرافی کامپیتری (CT SCAN)

تصویربرداری با رزونانس مغناطیسی (MRI)

پوزیترون امیشن توموگرافی (PET SCAN)    

اسکن استخوان

آنژیوگرافی

فلوروسکوپی

اکوکاردیوگرافی

تصویربرداری ترموگرافیک (برای برسی ثبت تصاویر حرارتی بدن برای تشخیص التهاب یا تغییرات جریان خون)

رادیوگرافی فک و دهان

ماموگرافی

همچنین رادیولوژی در پزشکی نیز نقش دارد از جمله: تشخیص دقیق بیماری، کمک به تصمیم گیری در مورد درمان، کمک به آموزش پزشکان، کمک به تشخیص بیماری غیر قابل رویت، کمک به برنامه ریزی برای جراحی، کمک به پیشگیری، کمک به پیشرفت در پژوهش های پزشکی

در واقع از رادیولوژی برای شناسایی مشکلات مختلف از جمله شکستگی ها، بیماری های قلبی، مشخص شدن لخته های خون، بررسی شرایط دستگاه گوارش و... می توان استفاده کرد. همچنین از رادیولوژی برای بررسی و واکنش بدن به درمان ها نیز استفاده می شود.

و در آخر با توجه به اینکه رادیولوژی در تشخیص جزو گام های اول می باشد و با پیشرفت روز افزون در تولید دستگاه های تصویربرداری این امکان فراهم شده است که بیمار با کمترین دوز دریافتی، بهترین نتیجه را حاصل کند، اما همچنان کار در محیط های پرتوی برای کارشناسان این رشته سخت و گاهی حتی همراه با خطر دریافت پرتو می باشد و همین امر باعث شده است که رشته رادیولوژی جزو رشته های سخت و زیان آور محسوب شود. امیدوارم تمامی مردم سرزمینم از نعمت سلامت جسم و روح بهره مند باشند و برای بررسی سلامت خود به هیچ دستگاه تصویربرداری نیاز نداشته باشند و نیز به همه همکاران شاغل در بخش های تصویربرداری با تمامی سختی های کار رادیولوژی خسته نباشید و خداقوت عرض می کنم.     

 

 

۲۶ آبان ۱۴۰۳ ۱۳:۰۸
روابط عمومی بهداشت و درمان صنعت نفت مرکزی و لرستان |
تعداد بازدید : ۴۴
کد خبر : ۱۶,۴۳۰

نظرات بینندگان